KLIK DISINI UNTUK MELIHAT SEMUA ARTIKEL

Penyertaan 228 ahli Umno ke dalam keADILan

Halik menerima borang penyertaan 228 ahli Umno ke dalam KEADILAN di dua buah kampung di Tenom, 16 Julai lalu

TENOM: Seramai 228 ahli Umno menyertai KEADILAN di cawangan Tenom Sabah di mana sebahagian besar atau kira-kira 180 orang daripada mereka merupakan golongan muda.
Menurutnya, penyertaan beramai-ramai ke dalam KEADILAN itu menunjukkan satu perubahan drastik dan kesedaran di kalangan mereka, terutama generasi muda yang inginkan perubahan.

Ketua Cabang KEADILAN Tenom, Halik Zaman berkata, beliau menerima penyertaan dari kumpulan itu pada 16 Julai lalu di Kampung Kolorok dan Kampung Sungie dalam daerah Tenom, ketika mengadakan lawatan ke sana.

“Penduduk kampung seakan dipinggirkan dari sebarang kemajuan dan jauh sekali menikmati arus kemodenan yang sepatutnya mereka kecapi setelah sekian lama setia dan taat kepada kepimpinan Barisan Nasional,” kata Halik ketika dihubungi Keadilandaily.com.

Lebih menyedihkan katanya, kali terakhir penduduk dilawati oleh wakil rakyat di kawasan itu adalah pada 1995.

“Ia bermakna sudah 16 tahun nasib penduduk kampung ini tidak mendapat pembelaan kepimpinan UMNO/BN,”

“Namun semangat rombongan KEADILAN ingin menyampaikan angin perubahan kepada penduduk pedalaman dan mengajak mereka menolak Kerajaan BN demi perubahan anak cucu mereka,” katanya.

Halik juga mempersoalkan pemimpin Umno-BN di Sabah yang hidup mewah tapi mengabaikan kepentingan rakyat seperti kedaifan kemudahan asas di kawasan pedalaman.

“Sekolah kampung yang ada di kampung berkenaan seakan tidak mampu menyediakan sistem pembelajaran yang sewajarnya. Apakah nasib anak-anak kecil di kampung ini?”

“Di mana Wakil-Wakil Rakyat BN yang sepatutnya membela nasib mereka di kampung berkenaan ?,” soalnya.

 
Load Counter