KLIK DISINI UNTUK MELIHAT SEMUA ARTIKEL

ASPAN ALIAS...Jangan cemekkan manifesto pihak lawan...

Kempen pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sarawak sudah sampai ke tahap panas. Sehari dua ini isu manifesto PR di jadikan isu besar sehingga Perdana Menteri dan Timbalannya mengambil isu ini sebagai isu yang tidak terlepas dari lidah mereka derngan memandang remeh dan mencemekkan usaha keras PR untuk keluar dengan manifesto yang mereka mampu melaksanakannya.

BN menganggap manifesto yang di paparkan oleh PR tidak realistik dan boleh membuat negara kita bangkrap dan sebagainya. Hanya manifesto BN sahaja yang benar-benar baik dan boleh melakukan perubahan yang membangnkan umat khususnya rakyat Sarawak yang akan mengundi pada 16 hb yang akan datang.

Pihak kita meminta orang ramai jangan percaya dengan janji PR dalam manifesto mereka kerana PR belum lagi dan tidak pernah melakukannya. Kata mereka, BN lah yang telah terbukti selama ini membangunkan rakyat dan negara dan PR tidak lagi mempunyai rekod mentadbir negara. Saya tidak berapa setuju untuk mengatakan yang PR tidak mampu melaksanakan manifesto mereka jika mereka di berikan kuasa kali ini.

PR belum diberikan peluang untuk memerintah di peringkat Persekutuan. Memanglah mereka belum dapat membuktikan keampuhan mereka untuk mentadbir. Tetapi sedikit sebanyak bukti boleh ditunjukan untuk menyatakan yang PR mampu mentadbir jika kita lihat apa yang berlaku di Pulau Pinang dan Selangor. Hanya pihak kita sahaja yang tidak mahu menerima hakikat ini kerana sebab-sebab politik.

Selama ini semua kerajaan tempatan di Pulau Pinang sentiasa mengalami defisit, tetapi sejak hampir 3 tahun PR mentadbir negeri itu kebanyakan kerajaan tempatan di negeri itu telah mengalami surplus yang agak besar. Maka nyatalah yang selama ini defisit yang di alami semasa BN memerintah P Pinang adalah kerana ketirisan pentadbirannya. Memanglah orang BN terutamanya dari UMNO tidak suka dengan komen saya ini tetapi saya bukan untuk mengampu sesiapa, tetapi saya hanya hendak mengampu kebenaran semata-mata.

Sebaliknya BN pula yang mengelabah dengan keadaan ini dan terusan bertindak tercari-cari kelemahan kerajaan negeri untuk di adakan demonstrasi di sana sini di negeri itu. Dulu kita juga yang mengatakan demonstrasi hanya di lakukan oleh pihak yang desperate. Jadi dengan tindakan demonstrasi yang di lakukan oleh UMNO dan BN di P Pinang dan Selangor itu benar-benar menampakan ‘attribute’ UMNO sebagai sebuah parti pembangkang yang 'desperate'.

Jika UMNO dan BN terus-terusan mengadakan demo di jalanan maka tidak hairanlah jika parti itu terus sahaja menjadi pembangkang kerana sifatnya seperti pembangkang itu ada di kalangan pimpinan dan ahli UMNO di Selangor.

Saya akan di hentam kerana pandangan ini tetapi saya lebih suka untuk bercakap apa yang sebenarnya ada di dalam pemikiran saya kerana bercakap lain dari apa yang terkandung di dalam pemikiran itu akan menjadikan kita rasa bersalah.

Saya tahu manifesto PR itu boleh dilaksanakan jika diberikan oleh rakyat untuk melakukannya. Apa yang dilakukan oleh pemimpin kita untuk memperkecilkan usaha PR rakyat itu memanglah perkara biasa kerana mereka takutkan kuasa yang ada di tangan akan jatuh kepada pihak lain jika rakyat percaya dengan manifesto PR itu. Oleh itu mereka (pemimpin BN) akan memperkecilkan segala kandungan di dalam manifesto PR itu.

Kalau kita ingat di dalam manifesto BN Sarawak di dalam pilihanraya-pilihanraya yang lalu, isu untuk membina jalan raya dan mengadakan kemudahan air dan letrik untuk semua rakyat sentiasa ada. Jika benar manifesto itu dilaksnakan dahulu masakan sesudah Taib memerintah selama 30 tahu isu membekalkan api dan air itu masih ada di dalam manifesto sekarang. Sepatutnya isu itu sudah tidak ada lagi di dalam manifesto sekarang kerana sepatutnya air dan api sudah selesai dari dahulu lagi.

Sepatutnya sekarang ini manifesto BN mengandungi isu-isu yang lebih berdaya maju, bukannya masih terkongkong dengan isu infrastuktor yang kecil-kecilan seperti api dan air serta jalan raya kampong dan sebagainya. Taib dan BNnya telah diberikan tempoh selama 30 tahun. Takkanlah air dan api masih menjadi kandungan penting di dalam manifesto BN sekarang ini.

Ini sahaja telah membuktikan yang BN juga merupakan pihak yang telah banyak tidak mengotakan janji-janji yang terkandung di dalam manifesto pilihanraya-pilihanraya yang lalu.

Tetapi banyak yang tidak ada di dalam manifesto BN telah dilaksanakan dengan begitu terang-terangan, seperti Menteri-Menteri Kabinet yang mempunyai mansion-mansion besar yang bernilai puluhan juta ringgit di Sarawak. Ketua Menterinya bergaya dengan Rolces Royce, sama dan setaraf dengan kereta yang membawa Raja-Raja Melayu. Lain yang dijanjikan di dalam manifesto lain pula yang dilakukannya.

Kita baca sahaja manifesto-manifesto parti-parti yang bertanding itu dan kita buat penilaian masing-masing. Yang penting kita mesti mengundi dengan penuh tanggung jawab dan pemilihan mestilah berpaksikan kepada menjaga politik negara dan tidak lagi ada pemimpin yang memferaidkan harta rakyat seperti yang dilakukan mereka selama ini.

Sesiapa pun boleh kita undi. Negara ini negara demokrasi. Rakyat berhak menaikkan atau menurunkan mana-mana peimpin dan parti yang mereka suka.

Sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

 
Load Counter